Stappen voor inrichten van salaris

Bitcare ondersteunt de meeste salaris berekeningen en salaris is in een beperkt aantal stappen in te richten. Bij het inrichten kunt u het beste vanuit de output (de journaalpost) beginnen.

Voordat u begint met het inrichten van salaris kunt u het beste de volgende gegevens bij de hand hebben:

• De journaalpost die u inboekt
  • De brieven van de Belastingdienst en het UWV
  • De stroken (slips) van de verloningen

Om salaris in te richten gaat u eerst naar de instellingen van de organisatie. Dit doet u door op het tandwieltje te klikken naast de organisatie naam.

In dit document gaan we hier stapsgewijs doorheen.

Stap 1: Het grootboekschema

Op basis van de journaalpost kunt u de verschillende grootboekrekeningen die u gebruikt toevoegen of de bestaande grootboekrekeningen aanpassen. Dit doet u via het menupad: Instellingen/Algemene instellingen/Grootboekrekening

Hier kunt u grootboekrekeningen toevoegen door op het plusje te klikken en bestaande grootboekrekeningen aanpassen door op het potloodje te klikken.

Stap 2: Koppel de grootboekrekeningen
Binnen Bitcare werken we met salaris berekeningscomponenten. Deze componenten zijn gegroepeerd in groepen. Op dit scherm koppelt u de voorkeurs rekeningen voor deze groepen. Meer uitleg over "Koppel grootboekrekeningen" vindt u in Hoe worden de grootboekrekeningen die gekoppeld zijn bij "Koppel grootboekrekeningen" gebruikt?

Stap 3: Configureer de salaris componenten
In het tabblad 'Salaris' ziet u alle berekeningscomponenten die beschikbaar zijn. In dit tabblad kunt u door op het plus-teken te klikken een berekeningscomponent toevoegen. Door op het potloodje te klikken kunt u een component aanpassen.

Stap 4: Vul gegevens vanuit het UWV en de Belastingdienst
Dit doet u via de bedrijfsinstellingen (een bedrijf is een juridische eenheid binnen een organisatie).

Hier vult u de volgende gegevens in:
  • Het loonheffingennummer (nodig voor de belastingaangifte)
  • De contact gegevens (nodig voor de belastingaangifte)
  • De betalingsperiode (4 weken of maand)
  • De fulltime uren per week
  • De dagen per jaar (dit wordt gebruikt voor de uurloonomrekening)
  • Wanneer u de reserveringen wilt uitbetalen bij uit dienst. U heeft hier de keuze uit: na de eerste periode uit dienst of de laatste periode van het dienstverband.
  • Sector: De sector waar u volgens het UWV bent ingedeeld.
  • De CAO waarin uw bedrijf valt.
  • De risicogroep de het meeste voorkomt binnen uw organisatie (is bijna altijd 1)
  • Het percentage (zonder decimalen) van de werkhervattingskas.

Stap 5: Ga naar de medewerkers en koppel de verschillende salarisberekingscomponenten.
Wanneer u naar de medewerker gaat, kunt u in het menu 'Arneidsrelatie' de verschillende berekeningscomponenten koppelen.

U kunt de berekeningscomponenten koppelen door op het plus-teken te klikken om een contractafspraak toe te voegen. Binnen het tab berekeningen ziet u het resultaat.