Bitcare ondersteund de meeste salaris berekeningen en salaris is in een beperkt aantal stappen in te richten. Bij het inrichten kunt u het beste vanuit de output (de journaalpost) beginnen.

Voordat u begint met het inrichten van salaris kunt u het beste de volgende gegevens bij de hand hebben:

• De journaalpost die u inboekt
  • De brieven van de Belastingdienst en het UWV
  • De slips van de verloningen

Om salaris in te richten gaat u eerst naar de instellingen. In dit document gaan we hier stapsgewijs doorheen.

Stap 1: Het grootboekschema
Op basis van de journaalpost kunt u de verschillende grootboekrekeningen die u gebruikt toevoegen of de bestaande grootboekrekeningen aanpassen. Dit doet u via het menupad: Instellingen/Algemene instellingen/Grootboekrekening

Stap 2: Koppel de grootboekrekeningen
Binnen Bitcare werken we met salaris berekeningscomponenten. Deze componenten zijn gegroepeerd in groepen. Op dit scherm koppelt u de voorkeurs rekeningen voor deze groepen. Meer uitleg over "Koppel grootboekrekeningen" vindt u in Hoe worden de grootboekrekeningen die gekoppeld zijn bij "Koppel grootboekrekeningen" gebruikt?

Stap 3: Configureer de salaris componenten
Op het tabblad salaris ziet u alle berekenings componenten die beschikbaar zijn. Op dit tabblad kunt door plus.JPGeen berekenings component toevoegen en door voor pencil.JPG te kiezen een component aanpassen.

Stap 4: Vul gegevens vanuit het UWV en de Belastingdienst
Dit doet u via de bedrijfsinstellingen (een bedrijf is een juridische eenheid binnen een organisatie).
Hier vult u:
  • Het loonheffingennummer (nodig voor de belastingaangifte)
  • De contact gegevens (nodig voor de belastingaangifte)
  • De betalingsperiode (4 weken of maand)
  • De fulltime uren per week
  • De dagen per jaar (dit wordt gebruikt voor de uurloonomrekening)
  • Wanneer u de reserveringen wilt uitbetalen bij uit dienst. U heeft hier de keuze de eerste periode uit dienst of the laatste periode indienst.
  • Sector: De sector waar u volgens het UWV bent ingedeeld.
  • De CAO waarin u bedrijf valt.
  • De risicogroep de het meeste voorkomt binnen uw organisatie (is bijna altijd 1)
  • Het percentage (zonder decimalen) van de werkhervattingskas.

Stap 5: Ga naar de medewerkers en koppel de verschillende salarisberekingscomponenten.
U kunt op de tab arbeidsrelatie de verschillende berekeningscomponenten koppelen. Op de tab berekeningen ziet u het resultaat.