2022 komt eraan: 7 tips voor een correcte kindadministratie

2022 komt eraan: 7 tips voor een correcte kindadministratie

Aan het eind van het jaar en bij de start van 2021 zijn er diverse zaken waar je op moet letten op het gebied van de kindadministratie. We raden je daarom aan om onderstaande informatie goed door te nemen en actie te ondernemen bij de zaken die voor jouw kinderopvangorganisatie van toepassing zijn.

1. Prijsverhoging
Bij de overgang naar een nieuw jaar vindt er vaak een prijsverhoging plaats in de kinderopvang. Wist je dat je prijswijzigingen in Bitcare gemakkelijk in één keer voor alle kunt aanpassen? Zo hoef je dit niet voor elk kind apart in te voeren. Wil je weten hoe je dit precies aanpakt? 

2. Schoolvakanties
Binnen Bitcare kan je heel eenvoudig kinderen gedurende de vakanties in- of juist uitplannen. Dit kan je doen door pakketten aan de planning(en) te koppelen. Belangrijk hierbij voor jou is om de vakanties voor 2022 en de juiste pakketten in Bitcare te koppelen.
 
3. Credit uren
Door het jaar heen heeft een kind in de opvang wellicht credit uren opgebouwd door verlof, ziekte of feestdagen. Deze uren zijn een geldig tot en met 31 december en vervallen met de start van in het nieuwe jaar. Let er dus op dat je ouders er op wijst dat ze de credit uren van hun kind alleen komende periode nog kunnen gebruiken.

4. Jaaropgaven
Begin 2022 dien je de jaaropgaven over 2021 te verstrekken aan de ouders. Wij komen hier later nog op terug.

5. Maandelijks aanleveren gegevens Belastingdienst
Je dient gewoon door te gaan met het maandelijks aanleveren aan de Belastingdienst. Het bestand maak je aan met Bitcare en deze upload je in het gegevensportaal van de Belastingdienst. 
- Voor een uitleg over de aanmaak van de maandelijkse aanlevering: Lees verder
- Zie ook de meest gestelde vragen: Lees verder

6. Vooruitbetaling
Maak je gebruik van de prijs ‘Vooruitbetaling voor flexibele uren’? Dan is het belangrijk om alles van 2021 af te ronden in het jaar 2021 in verband met correcte jaaropgaven. Dit betekent dat je aparte facturen moet maken voor de vooruitbetaling van januari 2022 en een aparte factuur voor de extra uren van december 2021. De ouder ontvangt dan twee maanden twee facturen.

1a. De ouder ontvangt in december 2021 een aparte factuur met de vooruitbetaling voor januari 2022.
1b. De ouder ontvangt in december 2021 een aparte factuur met de extra uren van november 2021
2a. De ouder ontvangt in januari 2022 een aparte factuur met de vooruitbetaling voor februari 2022.
2b. De ouder ontvangt in januari 2022 een aparte factuur met de extra uren van december 2021.

Hoe je deze aparte facturen het beste kan aanmaken lees je hier.

7. Trainingen
Wil jij nog meer uit Bitcare halen of wil jij hulp bij de jaarovergang? Boek dan een training of consult op maat, want wij staan voor jou klaar.


Later dit jaar zullen wij ook de tips geven voor het correct afsluiten van de medewerkeradministratie (verlofsaldo, plus/min uren saldo en alle salariszaken)

  • Related Articles

  • FAQ: Maandelijkse aanlevering

   We helpen je graag soepel door de maandelijkse aanlevering heen. Daarom hebben we de top 11 meest gestelde vragen voor je op een rij gezet. 1. Vanaf wanneer wordt er gehandhaafd op de maandelijkse aanlevering? De maandelijkse aanlevering is een grote ...
  • Maandelijkse aanlevering voor de Belastingdienst

   Vanaf mei 2020 wil de Belastingdienst dat alle kinderopvangorganisaties maandelijks een aanlevering doen via het gegevensportaal van de Belastingdienst. Deze wijziging is één van de maatregelen die is genomen als onderdeel van het Verbetertraject ...
  • Jaaropgaven aanmaken en controleren (Nederland)

   De jaaropgaven binnen Bitcare kunnen gemaakt worden binnen het tabblad 'Financieel > Jaaropgave'. Onderstaand wordt stap voor stap uitgelegd hoe dit werkt. Je kunt ook onze video bekijken. Klik hier om de video te bekijken. Stap 1 Log in op ...
  • Uren aanpassen voor de jaaropgave

   Alleen de factuurregels met het artikel ‘Aanwezigheid’, ‘Extra aanwezigheid’, 'Subsidie' en 'Vooruitbetaling' worden meegenomen in de jaaropgave. Als je in het verleden handmatig regels op de factuur hebt toegevoegd voor bijvoorbeeld extra dagen, is ...
  • Stappen voor afsluiten loonjaar 2020

   Het afsluiten van het loonjaar 2020 bestaat uit een aantal stappen: Heb je alle medewerkers voor 2020 verloond? Zo niet, zorg dat dit nog gedaan wordt voordat je januari 2021 gaat verlonen. Dit is een voorwaarde om het openen van het loonjaar 2021 ...