De verlofopbouw van een medewerker klopt niet - Bitcare

De verlofopbouw van een medewerker klopt niet.

Het is een van de zaken die enorm belangrijk is voor de medewerker: het verlofsaldo. Ze weten altijd precies waar ze recht op hebben, en zodra deze niet klopt dan zul je het altijd te horen krijgen. In deze helpfile zullen verschillende controles worden besproken welke invloed kunnen hebben op de verlofopbouw?

Wanneer je er achter komt dat de verlofopbouw niet klopt zijn er drie scenario's mogelijk:
1. De verlofopbouw is nul
2. De verlofopbouw is lager dan waar de medewerker recht op heeft
3. De verlofopbouw is hoger dan waar de medewerker recht op heeft

Controleer de arbeidsrelatie
Wanneer de verlofopbouw van de medewerker inderdaad te laag of te hoog is, controleer daarna als eerste de arbeidsrelatie. Dit is namelijk waar de verlofopbouw wordt bepaald. De verlofafspraak en salarisafspraak zijn componenten waarmee de verlofopbouw wordt berekend. Namelijk: ( verlofrecht * fte ) over de geldende contractperiode.
Controleer de instellingen aan de hand van de scenario's:


De verlofopbouw is nul
Wanneer de verlofopbouw onterecht op 0 staat, ga dan de volgende zaken af in de arbeidsrelatie:
 1. Staat er een verlofafspraak in de arbeidsrelatie?
  Zonder verlofafspraak weet het systeem niet waar de medewerker recht op heeft. Ontbreekt de verlofafspraak, voeg deze dan toe via 'voeg afspraak toe' en kies voor 'verlof'. 

 2. Is het fte in de salarisafspraak juist gedefineerd? 
  Wanneer de salarisafspraak ontbreekt of de uren (en fte) op 0 staan wordt er geen verlof berekend. Zorg ervoor dat de salarisafspraak altijd aanwezig is in de arbeidsrelatie met het juiste aantal uren en fte. Lees hier hoe je het fte wijzigt.
Gaat het om een oproepkracht die verlof opbouwt op basis van gewerkte uren? 
Oproepkrachten die verlof opbouwen op basis van gewerkte uren krijgen na afhandeling van de uren pas uren toegeschreven aan hun verlofsaldo. Maak je gebruik van de salarismodule in Bitcare dan worden de verlofuren toegekend zodra de uren zijn uitbetaald. Maak je enkel gebruik van de HR-module, en dus geen salaris. Dan wordt het verlofsaldo bijgewerkt zodra de uren zijn afgehandeld. Lees hier verder. 

De verlofopbouw is lager dan waar de medewerker recht op heeft
Wanneer de verlofopbouw lager is dan waar de medewerker recht op heeft, ga dan de volgende zaken af in de arbeidsrelatie. 
 1. Staat de verlofafspraak juist ingesteld? 
  De verlofafspraak kan namelijk op verschillende manieren worden ingesteld. In de basis staat hier altijd het voltijdverlofrecht van de medewerker, ook wanneer de medewerker parttime werkt. Lees hier wat er mogelijk is. 
 1. Staat het fte in de salarisafspraak juist gedefineerd?
  Is de medewerker meer gaan werken? Controleer dan of het fte juist in de arbeidsrelatie staat. Wanneer deze lager is, dan zal ook de verlofopbouw lager zijn. Voeg de juiste salarisafspraken toe over de juiste periode. Lees hier hoe je het fte wijzigt.
 1. Zijn de salarisafspraken (en contracten) opvolgend en aanwezig over de hele periode van het contract?
  Wanneer er bijvoorbeeld een maand mist in de contractperiode - of slechts één dag, denk aan 29 februari - kan de verlofopbouw al afwijken. Er wordt over de periode zonder salarisafspraak namelijk geen verlof berekend. 

 2. Zijn er tijdelijke uitbreidingen?
  Wanneer een medewerker tijdelijk minder uren werkt, bijvoorbeeld omdat hij of zij ouderschapsverlof heeft gehad, of een andere vorm van onbetaald verlof, dan heeft deze medewerker over hierover geen recht op verlofopbouw. Controleer of de tijdelijke uitbreiding op de juiste datum ingaat en afloopt. 
Gaat het om een oproepkracht die verlof opbouwt op basis van gewerkte uren? 
Oproepkrachten die verlof opbouwen op basis van gewerkte uren krijgen na afhandeling van de uren pas uren toegeschreven aan hun verlofsaldo. Maak je gebruik van de salarismodule in Bitcare dan worden de verlofuren toegekend zodra de uren zijn uitbetaald. Maak je enkel gebruik van de HR-module, en dus geen salaris. Dan wordt het verlofsaldo bijgewerkt zodra de uren zijn afgehandeld. Lees hier verder. 

De verlofopbouw is hoger dan waar de medewerker recht op heeft
Wanneer de verlofopbouw hoger is dan waar de medewerker recht op heeft, ga dan de volgende zaken af in de arbeidsrelatie. 
 1. Staat het fte in de salarisafspraak juist gedefineerd?
  Is de medewerker meer gaan werken? Controleer dan of het fte juist in de arbeidsrelatie staat. Wanneer deze hoger is, dan zal ook de verlofopbouw hoger zijn. Voeg de juiste salarisafspraken toe over de juiste periode. Lees hier hoe je het fte wijzigt.
 1. Zijn de salarisafspraken (en contracten) opvolgend en aanwezig over de hele periode van het contract?
  Wanneer er bijvoorbeeld een salarisafspraak over een periode dubbel staat, kan de verlofopbouw afwijken. Dit wordt dan dubbel berekend over deze periode. Pas de salarisafspraken zo aan dat deze elkaar opvolgen. 
 1. Zijn er tijdelijke uitbreidingen?
  Wanneer een medewerker tijdelijk meer uren werkt, dan heeft deze medewerker over hierover recht op verlofopbouw. Controleer of de tijdelijke uitbreiding op de juiste datum ingaat en afloopt. 
  1. Zijn alle vorige contracten afgesloten?
   Wanneer er twee 'huidige' of actieve contracten in de arbeidsrelatie staan, kan de verlofopbouw over die periode dubbel worden berekend. Sluit 1 contract af. Staat er onterecht een dubbel contract in welke verwijderd moet worden? Neem dan contact op met onze service desk.  Herberekenen
  Heb je alle bovenstaande controles doorlopen en klopt de verlofopbouw nog steeds niet? Probeer dan het verlof eens te laten herberekenen. Let op, dit helpt alleen wanneer alle bovenstaande acties doorlopen zijn. Wanneer er een verlofafspraak onjuist in Bitcare staat, heeft herberekenen geen zin. 
  1. Ga naar Start.
  2. Klik door naar 'Verlof en verzuim'.
  3. Ga naar het kopje 'Verlofsaldo'. 
  Hier vind je een overzicht van alle medewerkers met de verlofsaldi. Rechts bovenin vind je de knop 'Bereken opbouw'. Wanneer je deze aanklikt wordt de verlofopbouw van alle zichtbare medewerkers herberekend. Staat de medewerker niet tussen de eerste 20, scroll dan eerst naar beneden en kies voor 'Toon meer' tot dat de medewerker van wie je het verlof wilt herberekenen er tussen staat. 

   • Related Articles

   • Hoe voeg ik verlofrecht toe aan een medewerker?

    Medewerkers met een verlofafspraak bouwen verlof op. Met uitzondering van stagiaires en DGA's hebben alle medewerkers recht op verlofopbouw, dus ook oproepkrachten. In het laatste geval wordt dit vaak direct uitbetaald (lees hier verder). Het kan ...
   • Op welke manieren kan ik het verlof instellen per medewerker (vaste uren)?

    Je kan het verlof op de verschillende manieren instellen per medewerker. Dit hangt af van de opbouw en van het type contract. In deze helpfile zal het vaste contract behandeld worden.  Op zoek naar hoe je verlof kunt instellen voor de andere type ...
   • Hoe wordt verlof op basis van gewerkte uren berekend?

    In Bitcare kan je het verlof op verschillende manieren instellen. Wanneer je een medewerker hebt met een flexibel contract dan kan je Bitcare zo instellen dat het verlof ook flexibel wordt opgebouwd. Het verlof stel je dan in op basis van "Gewerkte ...
   • Hoe wijzig ik het fte van een medewerker?

    Het fte van een medewerker kan je in het contract wijzigen wanneer een medewerker gaat de medewerker meer of minder uren per week gaat werken. Hier hoef je niet direct een nieuw contract voor aan te maken.  Wijzigt het fte wel tegelijkertijd met de ...
   • Hoe werkt de verlofopbouw bij jaaruren contracten?

    Medewerkers met een jaaruren contract spreken in het contract een aantal uur af dat er over een bepaalde periode gewerkt dient te worden. Dit aantal uren wordt omgerekend naar een vast uren per week. Zodat de medewerker per maand een vast bedrag ...