De verlofopname en het verlofsaldo van een medewerker klopt niet - Bitcare

De verlofopname en het verlofsaldo van een medewerker is onjuist

Het is een van de zaken die enorm belangrijk is voor de medewerker: het verlofsaldo. Ze weten altijd precies waar ze recht op hebben, en wat ze hebben opgenomen. Zodra deze niet klopt dan zul je het altijd te horen krijgen. In deze helpfile zullen verschillende controles worden besproken welke invloed kunnen hebben op de verlofopname en dus het uiteindelijk verlofsaldo.

Klopt de verlofopbouw van een medewerker niet? Lees dan hier verder. 

Wanneer het verlofsaldo onjuist is, maar de verlofopbouw staat goed ingesteld, betekent dit dat de verlofopname onjuist is. De verlofopname in Bitcare wordt gebaseerd op de planning, wanneer deze onjuist of incompleet is, heeft dat invloed op de verlofopname. 

Gaat het om bijzonder verlof?
Wanneer de medewerker bijzonder verlof heeft aangevraagd worden hier wel uren voor geregistreerd maar deze uren worden niet van het verlofsaldo afgehaald. Lees in onze helpfile "waarom wordt het verlof niet van het verlofsaldo afgehaald" verder welke typen verlof dit betreft. 

Er zijn geen verlofuren opgenomen; het verlofsaldo is te hoog
Controleer of er in de verlofperiode een planning aanwezig is. Zonder planning wordt er ook geen verlof opname berekend. 
Voor flex-krachten moet er ook een flex-plan in het systeem staan voor de dagen dat ze verlof willen opnemen, zodat deze uren berekend worden.
Let op: deze dag moet dan ook uitbetaald worden. 

Er zijn te veel verlofuren opgenomen; het verlofsaldo is te laag
Controleer of de juiste planning in Bitcare staat, wanneer de medewerker minder is gaan werken maar de planning nog niet is aangepast, kunnen er te veel verlofuren opgenomen zijn. 
Controleer of er geen dubbele actieve planning in het systeem staat, waardoor de verlofuren dubbel worden berekend. 
Ga naar: "Planning" en vervolgens naar "Lijst" en controleer of hier 1 planning actief is, wanneer er twee planningen actief zijn, laat er dan eentje vervallen. 

Er zijn te weinig verlofuren opgenomen
Controleer of er voor alle dagen een planning voor de medewerker aanwezig is. 

Staat de planning goed? Controleer dan de verlofinstellingen.
 Ga naar "Instellingen"; "Verlof en Verzuim" ; en klik op het potloodje achter "Verlof". Wanneer hier de optie 'Gebruik contracturen' staat aangevinkt, wordt de verlofopname berekend op het contract-uren per week gedeeld door 5 werkzame dagen. Hierbij gaat de berekening niet uit van de planning. Vink de optie uit, en kies voor bewaar. 

Verlofopname herberekenen
Planning hersteld en staat alles juist? Laat dan de verlofopname herberekenen.
Ga naar de planning van de medewerker en klik op het potloodje achter de verlofaanvraag. 
Vul vervolgens de einddatum opnieuw in, de verlofopname zal op basis van de nieuwe planning worden herberekend. 


  • Related Articles

  • De 6 meest gestelde vragen over verlof en verzuim

   Alles weten over verlof en verzuim in Bitcare? Lees hieronder de top 6 meest gestelde vragen. 1. Klopt de verlofopbouw wel? De verlofopbouw moet simpelweg kloppen. Is deze te hoog, te laag, of zelfs nul? Lees dan in onze helpfile hoe je kan ...
  • Waarom wordt het verlof niet van het verlofsaldo afgetrokken?

   Een verlofaanvraag moet eerst goedgekeurd worden voordat het verlof van het verlofsaldo wordt afgetrokken. Is het verlof goedgekeurd maar zijn er geen uren van het saldo afgehaald? Kijk dan naar de planning. De verlofopname in Bitcare wordt gebaseerd ...
  • Rapport: Wettelijk en bovenwettelijk verlof per medewerker

   Het rapport 'Wettelijk en bovenwettelijk verlof per medewerker' geeft je direct inzicht in de openstaande verlofpotjes van de medewerkers en of er verlof mag komen te vervallen omdat de vervaldatum nadert of al gepasseerd is.  Let op: Wijs de ...
  • De verlofopbouw van een medewerker klopt niet.

   Het is een van de zaken die enorm belangrijk is voor de medewerker: het verlofsaldo. Ze weten altijd precies waar ze recht op hebben, en zodra deze niet klopt dan zul je het altijd te horen krijgen. In deze helpfile zullen verschillende controles ...
  • Hoe kan ik (goedgekeurd) verlof herberekenen bij wijzigingen in de planning?

   Wanneer een medewerker meer of minder gaat werken, volgt er een wijziging van de planning. Echter het reeds aangevraagde verlof in de toekomst zal dan herberekend moeten worden. Het zou oneerlijk zijn dat wanneer een medewerker 40 verlofuren ...