Drie loonbelasting tabellen in 2019

Drie loonbelasting tabellen in 2019

Met ingang van 1 januari 2019 komen er meer loonbelastingtabellen. Dit is het gevolg van het onderscheid wat wordt gemaakt tussen inwoners en niet-inwoners van Nederland. 

Vanaf 1 januari 2019 hebben alleen inwoners van Nederland recht op het belastingdeel van de loonheffingskorting. Niet-inwoners hebben daar geen recht meer op. Zij hebben alleen nog recht op het premiedeel als ze in Nederland verzekerd zijn voor de volksverzekeringen.

Daarom is per 1 januari 2019 de te gebruiken loonbelastingtabel afhankelijk van het woonland en wordt er in de loonbelastingtabellen onderscheid gemaakt tussen 3 groepen werknemers:  
 1. Werknemers die inwoner zijn van Nederland
 2. Werknemers die inwoner zijn van een andere lidstaat van de EU, van een EER-land (IJsland, Noorwegen en Liechtenstein), Zwitserland of de BES-eilanden (Bonaire, Sint Eustatius en Saba)
 3. Werknemers die inwoner zijn van een derde land, dat wil zeggen van een land dat niet valt onder 1 of 2

Voor alle huidige loonbelastingtabellen komen er in 2019 drie aparte loonbelastingtabellen. Eén voor elk van de 3 groepen werknemers. Volgend jaar zijn er dus 3 witte maandtabellen: één voor werknemers van groep 1, één voor werknemers van groep 2 en één voor werknemers van groep 3.

Wat betekent dit?
Vanaf 1 januari 2019 moet je bepalen of je voor een werknemer wel of niet rekening moet houden met het belastingdeel van de heffingskortingen en of je misschien alleen rekening moet houden met het belastingdeel van de arbeidskorting. Daarvoor moet je dus weten van welk land een werknemer inwoner is, zodat je de juiste loonbelastingtabel kunt gebruiken.

Het is dus van groot belang dat je bij iedere medewerker het juiste woonland hebt ingevoerd in Bitcare. Bitcare selecteert automatisch de juiste loonbelastingtabel aan de hand van het ingevoerde woonland.

Het ingevoerde woonland controleer je als volgt:

Stap 1
Ga naar rapporten.

Stap 2 
Kies rapport 'Actieve medewerkers' onder 'Werknemer gegevens'. 


Stap 3
Selecteer de maand januari 2019 en klik op verversen.

Stap 4
Controleer in kolom 'Land' of voor elke medewerker het juiste land is geselecteerd.

Stap 5
Mist een land of staat een land verkeerd ingevoerd, wijzig dit dan in het persoonlijk profiel van de betreffende medewerker.
Doe dit voordat je de eerste aangifte van 2019 verstuurd.
  • Related Articles

  • Vrije ruimte werkkostenregeling in 2018 blijft 1,2% van het loon voor loonbelasting

   Vrije ruimte werkkostenregeling blijft 1,2% van het loon voor loonbelasting Het percentage waarop u de vrije ruimte bepaald voor vergoedingen die onder de werkkostenregeling valt blijft gelijk in 2018. Dit percentage is 1,2%.
  • De werkbonus vervalt in 2018

   De werkbonus vervalt in 2018 De werkbonus is een onderdeel van de loonbelasting in 2017 en eerder. Mensen die in bepaalde jaren geboren waren kregen een extra belastingaftrek. Dit is verwerkt in de loonbelastingtabellen. In 2018 vervalt dit onderdeel ...
  • Vervanging van de Wet DBA

   Door veel ontevredenheid over de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA), overweegt het kabinet deze wet te vervangen door een andere, nieuwe wet. De daadwerkelijke vervanging van de Wet DBA staat gepland voor 2020. Deze nieuwe wet ...
  • Instructies voor afsluiting loonjaar 2018

   Wij hebben deze hele handige instructie gemaakt om het loonjaar 2018 af te sluiten aan de hand van 7 stappen. Wanneer je deze stappen zorgvuldig volgt kan er niets fout gaan en kun je daarna moeiteloos in 2019 gaan verlonen. Vooraf Je kunt de ...
  • Wat zijn de financiële gevolgen voor 2018?

   Wat zijn de financiële gevolgen voor 2018? Dit document gaat kort in op de financiële gevolgen van het belastingplan 2018. Voor de medewerker Op basis van de voorlopige gegevens gaan de medewerkers er allemaal op vooruit in 2018 op basis van de ...