Drie loonbelasting tabellen in 2019

Drie loonbelasting tabellen in 2019

Met ingang van 1 januari 2019 komen er meer loonbelastingtabellen. Dit is het gevolg van het onderscheid wat wordt gemaakt tussen inwoners en niet-inwoners van Nederland. 

Vanaf 1 januari 2019 hebben alleen inwoners van Nederland recht op het belastingdeel van de loonheffingskorting. Niet-inwoners hebben daar geen recht meer op. Zij hebben alleen nog recht op het premiedeel als ze in Nederland verzekerd zijn voor de volksverzekeringen.

Daarom is per 1 januari 2019 de te gebruiken loonbelastingtabel afhankelijk van het woonland en wordt er in de loonbelastingtabellen onderscheid gemaakt tussen 3 groepen werknemers:  
 1. Werknemers die inwoner zijn van Nederland
 2. Werknemers die inwoner zijn van een andere lidstaat van de EU, van een EER-land (IJsland, Noorwegen en Liechtenstein), Zwitserland of de BES-eilanden (Bonaire, Sint Eustatius en Saba)
 3. Werknemers die inwoner zijn van een derde land, dat wil zeggen van een land dat niet valt onder 1 of 2

Voor alle huidige loonbelastingtabellen komen er in 2019 drie aparte loonbelastingtabellen. Eén voor elk van de 3 groepen werknemers. Volgend jaar zijn er dus 3 witte maandtabellen: één voor werknemers van groep 1, één voor werknemers van groep 2 en één voor werknemers van groep 3.

Wat betekent dit?
Vanaf 1 januari 2019 moet je bepalen of je voor een werknemer wel of niet rekening moet houden met het belastingdeel van de heffingskortingen en of je misschien alleen rekening moet houden met het belastingdeel van de arbeidskorting. Daarvoor moet je dus weten van welk land een werknemer inwoner is, zodat je de juiste loonbelastingtabel kunt gebruiken.

Het is dus van groot belang dat je bij iedere medewerker het juiste woonland hebt ingevoerd in Bitcare. Bitcare selecteert automatisch de juiste loonbelastingtabel aan de hand van het ingevoerde woonland.

Het ingevoerde woonland controleer je als volgt:

Stap 1
Ga naar rapporten.

Stap 2 
Kies rapport 'Actieve medewerkers' onder 'Werknemer gegevens'. 


Stap 3
Selecteer de maand januari 2019 en klik op verversen.

Stap 4
Controleer in kolom 'Land' of voor elke medewerker het juiste land is geselecteerd.

Stap 5
Mist een land of staat een land verkeerd ingevoerd, wijzig dit dan in het persoonlijk profiel van de betreffende medewerker.
Doe dit voordat je de eerste aangifte van 2019 verstuurd.
  • Related Articles

  • Tabblad contracten, wat kan ik hier doen?

   In het tabblad contracten word je geholpen in de controle van alle in-, door- en uitstroom binnen het bedrijf. Bitcare toont hier: De nieuwe medewerkers in dienst; De medewerkers die uit dienst gaan; De medewerkers die een contractverlengingen hebben ...
  • Wat moet ik doen als de persoonlijke gegevens van het kind gewijzigd worden? (Het Groeipakket België)

   Wat moet ik doen als de persoonlijke gegevens van het kind gewijzigd worden? (Het Groeipakket België) Wanneer er, in de toekomst, aanpassingen gaan gebeuren aan de identificatiegegevens van een kind (naam, voornaam, geslacht of geboortedatum) is het ...
  • Hoe wijzig ik de openingstijden op het web?

   In Bitcare kunt je de openings- en werktijden van de organisatie aangeven. Je kunt meerdere tijden invoeren en je kunt de organisatie ook als gesloten markeren. Verder is het ook mogelijk om de openings- en werktijden per locatie te registreren ...
  • Hoe wijzig ik de naam van een groep op het web?

   Het kan voorkomen dat in de loop van de tijd de groepen een andere naam krijgen. Dit kan je wijzigen in de algemene instellingen. Stap 1 Je logt in op app.bitcare.com of als je al ingelogd bent klik je op 'Start'. Stap 2 Op de startpagina klik je op ...
  • Hoe voer ik het KVK nummer toe op het web?

   Binnen Bitcare kan je gemakkelijk het KVK nummer van de organisatie registreren. Dit nummer komt bijvoorbeeld op de facturen te staan die jullie versturen naar de ouders. Stap 1 Je logt in op app.bitcare.com of als je al ingelogd bent klik je op ...