Hoe anonimiseer ik een medewerker? - Bitcare

Hoe anonimiseer ik een medewerker?

In de bestaande AVG privacywetgeving moet het mogelijk zijn voor medewerkers om geanonimiseerd te worden wanneer zij hierom vragen. Belangrijk is dat de regels van de Belastingdienst wel in acht worden genomen. Zo is dit niet mogelijk wanneer de bewaartermijn van het personeelsdossier van medewerker nog niet verstreken is. Dit gaat namelijk voor de aanvraag van de medewerker om geanonimiseerd te worden. Wanneer je ervoor kiest om een medewerker te anonimiseren wordt dit proces niet direct ingang gezet, je hebt hiervoor 14 dagen bedenktijd. In deze helpfile wordt zowel besproken hoe je een medewerker anonimiseer en hoe je hem terugzet in het geval dat de medewerker zich bedenkt.

Nadat de bedenktijd is verlopen, kun je de medewerker niet meer terugzetten.

Hoe anonimiseer ik een medewerker?
Stap 1
Controleer in het profiel van de medewerker of deze de status 'Inactief' heeft. Dit kan je controleren onder het tabblad 'Persoonlijk'.
Indien de status op 'Actief' staat, kan je de medewerker niet anonimiseren.

Stap 2
Klik op het tandwiel achter de naam van de medewerker en kies voor 'Anonimisering'.

Stap 3
Typ de volledige naam van de medewerker in die je wilt anonimiseren en klik op 'Doorgaan'.
Let op: Je dient de gehele naam zelf te typen. Wanneer er speciale karakters in de naam staan (ü, é, ë, ï etc.), dien je deze ook exact zo te typen. Het is niet mogelijk om de naam te kopiëren en te plakken.

Stap 4
Je krijgt een melding in beeld dat dit proces onomkeerbaar is. Het is dus niet mogelijk een medewerker weer terug te zetten wanneer dit proces is afgerond, weg is weg. Wanneer je door wilt gaan, vink je het vakje aan 'Ik begrijp het volledig' en vervolgens klik je op 'Doorgaan'.

Stap 5
Je krijgt de melding te zien dat de medewerker klaar staat om geanonimiseerd te worden. Je hebt nog 14 dagen bedenktijd alvorens de medewerker daadwerkelijk geanonimiseerd wordt.

Hoe zet ik een medewerker terug na hem geanonimiseerd te hebben (in de bedenktijd)?
Stap 1
Ga naar het menu 'Mensen' en zet het filter op 'Wordt anoniem' om de geanonimiseerde medewerker terug te vinden.

Stap 2
Klik op het pijltje achter zijn/haar naam.

Nadat je op het pijltje heeft geklikt, zal de medewerker direct teruggezet worden naar de lijst met medewerkers. Zet hiervoor wel het filter op 'Alle', omdat de medewerker nog wel op inactief staat wanneer deze teruggezet is.
e
Meer weten over de AVG wetgeving? Lees hieronder verder:
  1. AVG Wet introductie
  2. AVG binnen Bitcare
  3. AVG bewaartermijnen