Hoe betaal ik de transitievergoeding op de juiste wijze uit?

Hoe betaal ik de transitievergoeding op de juiste wijze uit?

Om de transitievergoeding duidelijk te verwerken in Bitcare moeten er een aantal stappen ondernomen worden. Het is niet wenselijk om in bestaande medewerker deze vergoeding te verwerken. Wij raden daarom aan om dit gescheiden te houden.

Om transitievergoeding in Bitcare te verwerken moeten er drie hoofdzaken gebeuren:
  1. Er moet apart een medewerker aangemaakt worden waar alle instellingen rondom de transitievergoeding wordt opgeslagen;
  2. De 'Arbeidsrelatie' moet juist ingesteld worden;
  3. De 'Instellingen belasting' moeten juist ingesteld worden.
  4. Uitbetalen en overige zaken.
Aparte medewerker voor transitievergoeding
Stap 1
Maak een nieuwe medewerker aan, welk profiel gelijk is aan de medewerker waarvoor je transitievergoeding moet betalen. Om onderscheid te houden voeg je een (t) achter de naam toe.

Let op de volgende zaken bij het aanmaken van het profiel waar de transitievergoeding in staat:
  1. Geef de medewerker een contract voor 1 dag;
  2. Laat informatie over fte en planning leeg en zet deze op 0;
  3. Zorg er voor dat persoonlijke gegevens van de medewerker gelijk zijn, denk hierbij aan geboortedatum, BSN, adres, en het bankrekeningnummer;
  4. Neem het personeelsnummer over;
  5. Stel de contract instellingen juist in;
  6. Verlof / ATV en vakantiegeld zijn in deze gevallen allemaal niet van toepassing.
Klik op 'Bewaar' om alle gegevens op te slaan.
Als de net aangemaakte 'medewerker (t)' niet meer zichtbaar is, controleer dan of het linksboven op 'Alle' staat in plaats van 'Actief'.

De arbeidsrelatie instellen
Stap 1
Ga naar het profiel van 'medewerker (t)' en klik links op het tabblad 'Arbeidsrelatie'.

Stap 2
Klik op het potlood achter het contract en pas hier het 'Nr. inkomensverhouding' aan.
Gebruik een gekke code, zoals 999.

Klik vervolgens op 'Bewaar' om dit op te slaan.

Stap 3
Terug in de 'Arbeidsrelatie', controleer of er een salarisafspraak van 0 in staat. Zo niet, voeg deze dan toe.
(Als deze in eerste instantie niet zichtbaar is, kies dan voor 'Meer opties')

Stap 4
Klik rechts op de knop 'Voeg afspraak toe' en kies voor de afspraak: Transitievergoeding.
Om deze te berekenen, lees dan deze helpfile.

Instellingen belasting instellen
Stap 1
Terug in de 'Arbeidsrelatie'. Ga naar het kopje 'Instellingen belasting'.

Stap 2
Klik op de optie 'Geavanceerde instellingen...', rechts onderin en klik daarna op het potlood om deze aan te passen.

Stap 3
Pas hier de volgende zaken aan:
  1. Tabel kleur: Groen
  2. Jaarloon: vul hier het laatste jaarloon van de medewerker in. Deze kun je terugvinden in arbeidsrelatie van het oorspronkelijke profiel van de medewerker.
  3. Code dienstverband: 62 - Ontslagvergoeding/transitievergoeding
  4. WW: nee
  5. ZW: nee
  6. WAO/IVA/WGA: nee
  7. ZVW: Wel verzekeringsplichting, normaal tarief werkgeversheffing

Stap 4
Kies voor 'Bewaar' om de instellingen op te slaan.

Uitbetalen en overige zaken
Als de bovenstaande stappen juist zijn doorlopen staat de transitievergoeding nu juist ingesteld.
Via Salaris kun je voor de 'medewerker (t)' een loonstrook genereren waar de transitievergoeding op komt te staan.

Let op de volgende zaken:
  1. De transitievergoeding komt op een aparte loonstrook. Wanneer de transitievergoeding in dezelfde maand wordt uitbetaald als het laatste salaris, ontvangt de medewerker dus twee stroken.
  2. Aan het einde van het jaar zal de medewerker een aparte jaaropgave met daarop de transitievergoeding moeten ontvangen.
In beide gevallen geldt, is de medewerker al uit dienst dan moeten de loonstroken en de jaaropgaaf nog apart worden nagemaild.