Hoe voer ik onbetaald verlof in? - Bitcare

Hoe voer ik onbetaald verlof in?

Tijdens onbetaald verlof werkt de medewerker gedurende een langere periode niet of minder. Hierdoor ontvangt de medewerker dus ook geen of minder loon. Een voorbeeld van onbetaald verlof is een sabbatical, ouderschapsverlof of langdurig zorgverlof. Tijdens de periode van onbetaald verlof bouwt de medewerker dus ook geen verlof op. 

Ouderschapsverlof is een vorm van onbetaald verlof. Wil je ouderschapsverlof verwerken, lees dan hier verder. 
Deze helpfile gaat verder op hoe je onbetaald verlof invoert. 

Stap 1
Ga naar de arbeidsrelatie van de medewerker.

Stap 2
Voer een nieuwe afspraak in door op 'Voeg afspraak toe' en kies voor 'Tijdelijke uitbreiding'. 

Stap 3
Voorbeeld:  Een medewerker heeft een contract voor 40 uur per week (1 fte) en wil voor een periode van 4 weken 1 dag in de week onbetaald verlof opnemen in verband met zorgverlof. 

Door middel van de tijdelijke uitbreiding negatief in te voeren, kan er een aantal uur per week worden ingehouden die niet uitbetaald worden en waarover ook geen verlof wordt opgebouwd. Aan de hand van het voorbeeld worden er dus -8 uren aangeven. 

Dit voert je als volgt in:
 1. Datum: Hier zien we de datum waartussen de inhouding plaats moet vinden. In dit geval is het 4 weken. Belangrijk is dat voor de inhouding de tijdsspannen in weken wordt weergegeven. Er wordt namelijk gekeken naar de uren per week.
 2. Uren per week: Wanneer je hier een negatief getal invoert zal dit aantal uur per week worden ingehouden. Wanneer het om 1 dag gaat bij een 40-urige werkweek, voer je -8 in. Bij een werkweek van 38 uur voer je hier -7,6 in. Wanneer het om een paar uur per week gaat, voer je het gewenste aantal uur negatief in.
 3. Dagen per week: Deze kan je positief invoeren. Hier voer je het aantal werkdagen per week in.
 4. fte: Wanneer het aantal uur per week wordt aangepast, zal dit automatisch het fte aanpassen. In dit geval wordt het fte voor deze 4 weken verminderd met 0,2.
 5. Notitie: Hier kan je aangeven waarom en wanneer er onbetaald verlof wordt opgenomen.


Planning aanpassen
De arbeidsrelatie staat nu juist ingesteld, echter moet de planning ook aangepast worden zodat men binnen de organisatie weet dat deze medewerker afwezig is. Dit kan op verschillende manieren: 
 1. Via een overig type verlof; zoals bijzonder verlof (sabbatical), zorgverlof of ouderschapsverlof. 
 2. De planning tijdelijk aanpassen. Hiermee staat de medewerker niet meer in gepland in Bitcare, je kunt de planning tijdelijk stopzetten, of tijdelijke wijzigen, bijvoorbeeld dat deze medewerker elke vrijdag vrij is wegens zorgverlof. 

  • Related Articles

  • Hoe stel ik ouderschapsverlof in bij een medewerker?

   Natuurlijk kan het zo zijn dat de medewerkers meer tijd willen kunnen doorbrengen met hun jonge kinderen. Hiervoor kunnen beide ouders ouderschapsverlof opnemen om zo tijd met hun kinderen door te brengen. De medewerker vraagt schriftelijk ...
  • Hoe voeg ik verlof correcties toe?

   Het is in Bitcare mogelijk om verlof correcties toe te voegen. Je kan dit doen wanneer er aanpassingen aan het huidige verlofsaldo gemaakt moeten worden zonder dat de verlofopbouw aangetast dient te worden. Een verlofcorrectie wordt genoteerd als ...
  • Op welke manieren kan ik het verlof instellen per medewerker (vaste uren)?

   Je kan het verlof op de verschillende manieren instellen per medewerker. Dit hangt af van de opbouw en van het type contract. In deze helpfile zal het vaste contract behandeld worden.  Op zoek naar hoe je verlof kunt instellen voor de andere type ...
  • Waarom wordt het verlof niet van het verlofsaldo afgetrokken?

   Een verlofaanvraag moet eerst goedgekeurd worden voordat het verlof van het verlofsaldo wordt afgetrokken. Is het verlof goedgekeurd maar zijn er geen uren van het saldo afgehaald? Kijk dan naar de planning. De verlofopname in Bitcare wordt gebaseerd ...
  • Rapport: Wettelijk en bovenwettelijk verlof per medewerker

   Het rapport 'Wettelijk en bovenwettelijk verlof per medewerker' geeft je direct inzicht in de openstaande verlofpotjes van de medewerkers en of er verlof mag komen te vervallen omdat de vervaldatum nadert of al gepasseerd is.  Let op: Wijs de ...