Maandelijkse aanlevering voor de Belastingdienst

Vanaf mei 2020 wil de Belastingdienst dat alle kinderopvangorganisaties maandelijks een aanlevering doen via het gegevensportaal van de Belastingdienst. Deze wijziging is één van de maatregelen die is genomen als onderdeel van het Verbetertraject Kinderopvangtoeslag. Vrijwel zeker wordt per 1 januari 2022 de maandelijkse gegevensaanlevering verplicht. In deze helpfile leggen wij stap voor stap uit hoe je correct maandelijks kan aanleveren.

Deze helpfile bestaat uit 3 stappen:
1. Eerste stap - Controleer gegevens (en eventueel kinderen uitsluiten voor maandelijkse aanlevering)
2. Tweede stap - Controleer financieel
3. Derde stap - Aanmaak bestand voor de Belastingdienst

Eerste stap  - Controleer gegevens (en eventueel kinderen uitsluiten voor maandelijkse aanlevering)

Stap 1:
Klik op 'Start'

Stap 2:
Klik op de knop 'Financieel'

Stap 3
Klik bovenaan het scherm op Maandelijkse aanlevering

Stap 4
- Selecteer de periode.
Deze maand staat standaard op de vorige maand. In april 2020 selecteer je de maand maart 2020 als periode. Alle kinderen met een actief contract en factuur in de maanden januari, februari en maart zullen dan meegenomen worden.
- Selecteer één of alle locatie.
- Klik bij Stap 1 op 'Controleer gegevens'
Let op: het kan even duren voordat de balk gaat lopen en het aantal contracten weergegeven worden.

Stap 5
Je ziet nu in het rapport een overzicht met de gegevens die nog ontbreken of onjuist zijn ingevuld. Om te zien welke gegevens verplicht verwijzen we je graag naar de volgende help file:

Je kunt eventueel dit overzicht printen door te kiezen voor 'Download controle gegevens'. Dit Excel bestand wordt dan bij de 'Documenten' klaargezet.

Stap 6
Vul de benodigde gegevens aan:
Kind:
  1. Klik direct vanuit het rapport op de naam van het kind of navigeer zelf naar het 'Profiel' van het desbetreffende kind.
  2. Klik in het profiel op 'Persoonlijk'.
  3. Klik op het potloodje bij 'Persoonlijke informatie'.
  4. Vul de gegevens aan.

Betalende ouder (= contract verantwoordelijke ouder):
  1. Klik direct vanuit het rapport op de naam van het kind of navigeer zelf naar het 'Profiel' van het desbetreffende kind.
  2. Klik op 'Contracten'.
  3. Klik rechts in het contract op de contract verantwoordelijke ouder
  4. Klik in het profiel op 'Persoonlijk'.
  5. Klik op het potloodje bij 'Persoonlijke informatie'.
  6. Vul de gegevens aan.

Partner betalende ouder (tweede ouder):
  1. Klik direct vanuit het rapport op de naam van het kind of navigeer zelf naar het 'Profiel' van het desbetreffende kind.
  2. Klik links op de partner van de contract verantwoordelijke ouder.
  3. Klik bij de ouder in het profiel op 'Persoonlijk'.
  4. Klik op het potloodje bij 'Persoonlijke informatie'.
  5. Vul de gegevens aan.

Stap 7
Indien gewenst dan kan via 'Contracten' via 'Details' een kind uitgesloten worden van de maandelijkse aanlevering. Deze zal dan niet mee gaan in het bestand naar de Belastingdienst.

Tweede stap - Controleer financieel

Stap 1
- Klik bij Stap 2 op 'Controleer financieel'.
Let op: het kan even duren voordat de balk gaat lopen en het aantal contracten weergegeven worden.

Stap 2
Kies de maand waarover je maandelijks wilt aanleveren. Selecteer de maand mei 2020 als je wilt aanleveren over januari 2020 t/m april 2020.
Bitcare vult automatisch de vorige maanden van hetzelfde jaar in.

Je ziet nu in het rapport een overzicht met de locatie, periode, gemiddelde prijs per uur en het totaal aantal uren welke gefactureerd zijn in die periode.

Je kunt eventueel dit overzicht printen door te kiezen voor 'Download controle financieel'. Dit Excel bestand wordt dan bij de Documenten klaargezet.

Controleer deze gegevens.

Derde stap - Aanmaak bestand voor de Belastingdienst

Stap 1
Wanneer je Stap 1 en Stap 2 goed gecontroleerd hebt, kun je het definitieve bestand aanmaken voor de Belastingdienst.
- Klik bij Stap 3 op 'Exporteer voor Belastingdienst'.

Het CSV bestand wordt dan bij de Documenten klaargezet.

Stap 2
Dit bestand upload je in het gegevensportaal van de Belastingdienst:

FAQ maandelijkse aanlevering
Mocht je verder vragen hebben, dan staat deze misschien verder uitgewerkt bij de FAQ van de maandelijkse aanlevering.

Presentatie maandelijkse aanlevering
Hieronder staat in de bijlage de presentatie/webinar die wij over de Maandelijkse Aanlevering hebben gegeven.