Wat gebeurt er tijdens het openen van het loonjaar 2021 en wat moet je controleren?

Wat gebeurt er tijdens het openen van het loonjaar 2021 en wat moet je controleren?

Tijdens het openen van het loonjaar 2021 vinden de volgende acties plaats:

1. De bijzonder tarief percentage wordt bepaald op basis wat de medewerker in 2020 verdiend heeft
Het bijzonder tarief percentage wordt gebruikt bij eenmalige betalingen zoals het vakantiegeld, overwerk en bonussen.
Indien een medewerker halverwege het voorgaande jaar in dienst is gekomen, dan wordt het het jaarloon voor bijzonder tarief naar een jaarbedrag omgerekend.

2. De grondslag voor het pensioen wordt bepaald
Dit is nodig voor een correcte berekening van de premies die als grondslag het salaris op 1 januari hebben.

Stel een medewerker verdient op voltijd basis 2000 euro per maand op 1-1-2021 en heeft recht op vakantiegeld van 8% en een eindejaarsruitkering van 8.33% dan is het jaarloon voor pensioenen:
2000 * (1+ 0,08 + 0,083) *12 = 2000 *13,96 = 27.920.
De berekening wordt gestart voor heel 2021 voor alle medewerkers die:
  1. per 1 januari 2021 in dienst zijn
  2. in 2021 in dienst komen
  3. in december 2020 uit dienst zijn gegaan om eventuele nabetalingen te betalen.
Wat moet je controleren nadat het loonjaar 2020 is geopend?
1. Het jaarloon voor pensioenen
2. De bijzonder tarief percentages
Deze kun je controleren in het rapport 'Bijzondere tarieven' onder sectie 'Salaris'.

Veel plezier met het verlonen van 2021.