Wat kun je doen als er hoge verlofsaldo's openstaan?

Wat kun je doen als er hoge verlofsaldo's openstaan?

Wanneer werknemers weinig vakantiedagen opnemen ontstaan er hoge verlofsaldo's. Als werkgever wil je deze stuwmeren van verlof voorkomen omdat er financiële lasten kunnen ontstaan aan deze hoge saldo's. Maar mag je als werkgever bijvoorbeeld wettelijke verlofuren uitbetalen waneer er te hoge verlofsaldo's openstaan?

Wat kun je doen?
 1. Verplichte herinnering: Als werkgever ben je verplicht om werknemers op tijd te herinneren aan het opnemen van de wettelijke vakantiedagen.
  Let op: de vakantiedagen die uit 2021 worden meegenomen naar 2022 vervallen op 1 juli 2022, tenzij de werkgever de werknemer hier niet aan heeft herinnerd. Vergeet de werknemer hier dus niet ook over te informeren.

 2. Check de CAO Kinderopvang en contractafspraken: Kijk goed na wat er is vastgelegd rondom het opnemen en/of vervallen van (boven)wettelijke vakantiedagen. 

 3. Ga in gesprek: Vraag jouw medewerkers om medewerking. Leg de situatie uit.

 4. Leg alles vast: Omdat je wettelijk verplicht bent werknemers te informeren rondom de vakantiedagen, is het belangrijk om alle afspraken rondom opnemen, uitbetalen of vervallen helder vast te leggen in het personeelsdossier.
Goed om te weten
 1. Wettelijk heeft een werknemer recht op 4 x het aantal werkuren per week verlof. Dit totaal zijn de wettelijke verlofuren ( 36 x 4 = 144 ). 
 2. Vanuit de CAO Kinderopvang worden er meer verlofuren toegekend, dit zijn de bovenwettelijke verlofuren. Het voltijd verlofrecht in de kinderopvang is 210 uur. Hier van zijn er 144 wettelijke verlofuren en 66 bovenwettelijke verlofuren.
 3. Je mag een werknemer niet verplichten om vakantiedagen op te nemen, behalve als dit in het contract staat. Dit is meestal niet het geval.
 4. In principe vervallen wettelijke vakantiedagen een half jaar na opbouw en bovenwettelijke vakantiedagen na 5 jaar.
 5. Een werknemer moet de wettelijke verlofuren zoveel mogelijk opnemen in het jaar waarin ze zijn opgebouwd. Lukt dat niet, dan moeten ze voor 1 juli van het jaar erop alsnog worden opgenomen. Daarna vervallen ze. Tenzij het niet mogelijk is geweest om ze op te nemen, bijvoorbeeld door drukte op het werk. De coronacrisis is géén reden om de vakantiedagen niet op te nemen.
 6. Als de werknemer al vakantiedagen heeft aangevraagd, maar de vakantieplannen zijn geannuleerd, dan kun je er als werkgever voor kiezen de vakantiedagen toch te laten staan. Je bent niet verplicht om deze weer in te trekken.
 7. Wettelijke verlofuren mag een werkgever alleen uitbetalen aan het einde van een dienstverband. Bovenwettelijke vakantiedagen mag je als werkgever wel tussendoor uitbetalen, maar je bent hier niet toe verplicht.
Bovenwettelijke verlofuren tussendoor uitbetalen
Als werkgever mag je enkel de bovenwettelijke verlofuren uitbetalen. Wanneer de werknemer minder dan het wettelijke aantal verlofuren opneemt dan mag de werkgever de resterende wettelijke verlofuren niet uitbetalen. De werkgever is niet verplicht de verlofuren af te kopen. Maar andersom is de werknemer ook niet verplicht om zijn dagen af te kopen wanneer de werkgever dit wilt. 

Voorbeeld: 
Het verlofrecht van een fulltime medewerker is 210 uur per jaar. Dit zijn 144 wettelijke verlofuren ( 144 uur = 36 uur * 4 ) en 66 bovenwettelijke verlofuren. 
De medewerker heeft in het hele jaar 72 uur verlof opgenomen. Er staan dus nog 138 verlofuren open. 
Gezien de historische vervaldata, zijn dit 72 wettelijke verlofuren en 66 bovenwettelijke verlofuren die nog beschikbaar zijn. 

De werkgever mag dus deze 66 bovenwettelijke verlofuren tussendoor uitbetalen.

  • Related Articles

  • Wat kun je doen als er hoge verlofsaldo's openstaan?

   Wanneer werknemers weinig vakantiedagen opnemen ontstaan er hoge verlofsaldo's. Als werkgever wil je deze stuwmeren van verlof voorkomen omdat er financiële lasten kunnen ontstaan aan deze hoge saldo's. Maar mag je als werkgever bijvoorbeeld ...
  • Rapport: Wettelijk en bovenwettelijk verlof per medewerker

   Het rapport 'Wettelijk en bovenwettelijk verlof per medewerker' geeft je direct inzicht in de openstaande verlofpotjes van de medewerkers en of er verlof mag komen te vervallen omdat de vervaldatum nadert of al gepasseerd is.  Let op: Wijs de ...
  • Hoe werken historische vervaldata (wettelijk en bovenwettelijk verlof uit eerdere jaren)

   Bij een jaarovergang moet het wettelijk en het bovenwettelijk verlof uit eerdere jaren opnieuw worden bepaald. Welke uren zijn nog van toepassing in het nieuwe jaar en welke uren komen in aanmerking om te vervallen? In deze helpfile worden de ...
  • De 6 meest gestelde vragen over verlof en verzuim

   Alles weten over verlof en verzuim in Bitcare? Lees hieronder de top 6 meest gestelde vragen. 1. Klopt de verlofopbouw wel? De verlofopbouw moet simpelweg kloppen. Is deze te hoog, te laag, of zelfs nul? Lees dan in onze helpfile hoe je kan ...
  • Uitzetten van verlof en verzuim componenten

   Wanneer je binnen de organisatie geen gebruikt maakt van bijvoorbeeld ruildagen, verlof kopen of plus- en minuren, is het mogelijk om deze uit te zetten. Het uitzetten van componenten betekend dat deze niet aangevraagd kunnen worden door de ...