Hoe vraag ik overige verlofsoorten aan? - Bitcare

Welke verlofsoorten worden ondersteund en hoe vraag ik deze aan?

Bitcare kent meerdere verlofsoorten die de medewerker kan opnemen. Afhankelijk van de instellingen van de organisatie is het mogelijk om deze op te nemen. Voor deze overige verlofsoorten levert de medewerker geen verlofuren in, en is het een vorm van betaald verlof. 
 1. Dokter/tandarts - De medewerker moet onder werktijd naar de tandarts of dokter. Of dit is doorbetaald verlof is, of dat de medewerker hier verlof voor moet inleveren, is afhankelijk van de arbeidsvoorwaarden die binnen jullie bedrijf gelden. Wanneer de medewerker geen verlof hiervoor hoeft in te leveren, zet dan de instelling Dokter/tandarts op 'actief'.  
Wettelijk gezien ben je als werkgever aan de volgende verloftypen gebonden:
 1. Zwangerschapsverlof - De medewerker neemt zwangerschapsverlof, op basis van de uitgerekende datum wordt de verlofperiode vooruit berekend. (Verlof en jonge kinderen)
 2. Ouderschapsverlof - De medewerker neemt ouderschapsverlof op (Hoe verwerk ik ouderschapsverlof?)
 3. Calamiteitenverlof - De medewerker moet op stel en sprong weg door een bijzondere situatie thuis. Voorbeeld: de waterleiding is gesprongen. (Wat is calamiteitenverlof?)
 4. Bijzonder verlof - De medewerker mag om speciale reden wettelijk vrij nemen. Voorbeeld: in het geval van het trouwen of het overlijden van een familielid. 
 5. Zorgverlof - De medewerker moet zorgen voor een ziek familielid. Zorgverlof kan enkele uren tot enkele dagen duren afhankelijk van de situatie.
 6. Studieverlof - Je bent met de medewerker overeen gekomen dat hij een gedeelte van de werktijd voor studie mag gebruiken. 
Al deze typen verlof vallen onder "Bijzonder verlof". De medewerker levert hier dus geen opgebouwde verlofuren voor in. 
Dit zijn losse componenten, je kunt dus per type aangeven, wie er verantwoordelijk is voor het goedkeuren van de verlofaanvraag. Lees hier hoe je de goedkeuringsflow kunt instellen. 


Hoe vraag ik overig verlof aan (als medewerker)?

Stap 1
Ga links bovenin naar 'Start' (of naar 'Werknemer' als deze erbij staat). Of 'Werknemer' erbij staat hangt af van je rol binnen de organisatie.

Stap 2
Klik op het linker palmboompje in de rij met icoontjes.


Stap 3
Klik in het scherm dat verschijnt in het linkermenu op 'Overige'.

Stap 4
In het scherm dat nu verschijnt kan je alle bovengenoemde verlofsoorten aanvragen. Deze verlofsoorten zijn vormen van Bijzonder verlof en worden niet van het verlofsaldo afgetrokken.

Klik als je klaar bent op 'Bewaar'.
  • Related Articles

  • Waarom wordt het verlof niet van het verlofsaldo afgetrokken?

   Een verlofaanvraag moet eerst goedgekeurd worden voordat het verlof van het verlofsaldo wordt afgetrokken. Is het verlof goedgekeurd maar zijn er geen uren van het saldo afgehaald? Kijk dan naar de planning. De verlofopname in Bitcare wordt gebaseerd ...
  • Hoe vraag ik verlof aan via de web-versie?

   Je kan vanuit je dashboard 24/7 online verschillende soorten verlof aanvragen. Je aanvraag wordt automatisch verstuurd naar degene die deze moet goedkeuren. Hieronder wordt beschreven hoe je verlof aanvraagt. Wil je verlof aanvragen via de mobiele ...
  • Uitzetten van verlof en verzuim componenten

   Wanneer je binnen de organisatie geen gebruikt maakt van bijvoorbeeld ruildagen, verlof kopen of plus- en minuren, is het mogelijk om deze uit te zetten. Het uitzetten van componenten betekend dat deze niet aangevraagd kunnen worden door de ...
  • Hoe stel ik ouderschapsverlof in bij een medewerker?

   Natuurlijk kan het zo zijn dat de medewerkers meer tijd willen kunnen doorbrengen met hun jonge kinderen. Hiervoor kunnen beide ouders ouderschapsverlof opnemen om zo tijd met hun kinderen door te brengen. De medewerker vraagt schriftelijk ...
  • De 6 meest gestelde vragen over verlof en verzuim

   Alles weten over verlof en verzuim in Bitcare? Lees hieronder de top 6 meest gestelde vragen. 1. Klopt de verlofopbouw wel? De verlofopbouw moet simpelweg kloppen. Is deze te hoog, te laag, of zelfs nul? Lees dan in onze helpfile hoe je kan ...