De reservering vakantiegeld is niet correct op de loonstrook, hoe pas ik dit aan?


Elke werknemer heeft, naast recht op een salaris en verlofdagen, ook recht op vakantiegeld.

Hoe dit precies zit, lees je hier: de allerbeste vragen over vakantiegeld


Wanneer je de loonstroken gaat controleren, kan het zijn dat het vakantiegeld niet klopt. Graag leggen wij in deze helpfile uit wat je kunt doen wanneer de reservering vakantiegeld niet juist is. 


Wat te doen als:


1. Het is mei, je wilt het vakantiegeld uitbetalen, maar deze staat niet op de strook

Ga naar de Arbeidsrelatie van de medewerker. Controleer of het component voor de vakantiegeldreservering is toegevoegd. Indien deze niet is toegevoegd, kun je dit doen via het plusteken. 


Klik op het plusteken en kies bij type voor 'Vakantiegeld'. Het volgende scherm opent:


Indien over het hele contract vakantiegeld moet worden opgebouwd, kies je bij datum de startdatum van het contract. Vul daarna het percentage in (meestal 8%) en de betalingsperiode (meestal mei of juni). Indien je elke maand wilt uitbetalen kies je hier voor 'Ja'.


2. Het is mei, je wilt het vakantiegeld uitbetalen, maar deze klopt niet

Wanneer het te betalen bedrag op de strook niet juist is, kun je een handmatige correctie toevoegen in de vakantiegeld afspraak. 

Dit doe je als volgt: klik op het potlood achter de vakantiegeld afspraak en kies voor 'Huidige aanpassen'.


In het venster wat opent kun je kiezen voor 2 opties:

1. Correctie: wanneer het opgebouwde saldo van vakantiegeld te hoog of te laag is, kun je via het plus-teken een correctie toevoegen. Je kunt hier de maand kiezen waarin de correctie moet worden toegepast en de hoogte van het bedrag (danwel positief of negatief). Je kunt correcties voor meerdere maanden toevoegen. De correctie wordt toegevoegd aan/afgehaald van de reservering

2. Handmatige betalingen: wanneer je een gedeelte van de reservering alvast wilt uitbetalen, dan kun je dit doen met behulp van de handmatige betaling. De betaling wordt van de opgebouwde reservering afgehaald en uitbetaald.


3. De medewerker hoeft geen losse vakantiegeld reservering, maar deze staat wel op de strook 

Wanneer je een DGA hebt, een stagiair in dienst hebt of iemand met een all-in uurloon, hoef je het vakantiegeld niet te reserveren. Indien er toch een vakantiegeld reservering wordt opgebouwd, dan kun je het component 'Vakantiegeld' verwijderen uit de arbeidsrelatie van de medewerker. Dit doe je door op het potloodje te klikken achter de vakantiegeld afspraak en daarna te kiezen voor 'Verwijderen'.