Hoe anonimiseer ik een kind/ouder/medewerker?

In de bestaande privacywetgeving AVG moet het mogelijk zijn voor personen om geanonimiseerd te worden wanneer zij hierom vragen. Belangrijk is dat de regels van de Belastingdienst wel in acht worden genomen. Zo is dit niet mogelijk wanneer wanneer de bewaartermijn van het dossier van het kind, de ouder of de medewerker nog niet verstreken is. Dit gaat namelijk voor de aanvraag van de persoon om geanonimiseerd te worden. Wanneer een persoon geanonimiseerd mag worden, kan dat door de volgende stappen te volgen.

Stap 1

Controleer in het profiel van de persoon of deze de status 'Inactief' heeft. Let op: alleen inactieve personen kunnen worden geanonimiseerd.

Dit kun je controleren voor het kind en ouder onder het tabblad 'Persoonlijk' en bij de medewerker bij het tabblad 'Over'.

Stap 2

Klik op het tandwiel achter de naam van de persoon en kies voor 'Anonimisering'.

Stap 3

Typ de volledige naam van de persoon in welke je wilt anonimiseren en klik op 'Doorgaan'.
Let op: Je dient de gehele naam zelf te typen. Wanneer er speciale karakters in de naam staan (ü, é, ë, ï etc.), dien je deze ook exact zo te typen. Het is niet mogelijk om de naam te kopiëren en te plakken.

Stap 4

Je krijgt een melding in beeld dat dit proces onomkeerbaar is. Het is dus niet mogelijk een persoon weer terug te zetten wanneer dit proces is afgerond, weg is weg. Wanneer je door wilt gaan, vink je het vakje aan waarin gevraagd wordt of je het volledig begrijpt en vervolgens klik je op 'Doorgaan'.

Stap 5

Je krijgt de melding te zien dat de persoon klaar staat om geanonimiseerd te worden. Je hebt nog 14 dagen bedenktijd alvorens de persoon daadwerkelijk geanonimiseerd wordt. Je kunt dit nog terugdraaien bij 'Mensen' bij 'Wordt anoniem'.